APA ITU LECITHIN??
· Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) – yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone
· Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant)
· Untuk commercial didapati dari telor, jagung & kacang soya
· Fat Emulsifier – Metabolisma lemak / Pembakar Lemak
KANDUNGAN
· Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian .
· Kolin – satu komponen neurotransmitter
· Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
· Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan
KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN
1. PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids)
· Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama koleterol.
· Ia membantu menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL)
· Membantu mengawal paras triglycerides
· Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.
· Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol
2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK
· Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb
· Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN
· Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah lecthin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah lecithin
3. UNTUK KAUM TUA
· Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebabangina, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua
· Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb
4. UNTUK PENGHADAMAN
· Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untukproses penghadaman
5. UNTUK SEL
· Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel
· Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neurondan semua sel-sel tubuh badan kita
6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)
· Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.
· Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber
HASIL PENYELIDIKAN (R&D)
· Lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol
· Lecitin daripada telor boleh tetapi tidak bergitu berkesan
MENGAPA SHAKLEE
· Kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih.
· Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam
· Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan
· Kepekatannya.
- 1 kapsul : 520 mg lecithin
78 mg phosphatidycholine
47 mg phosphatidylinositol